Успадкування частки у товаристві з обмеженою відповідальністю


Державний комітет з питань регуляторної політики і підприємництва в листі від 2.07.2001 N51-221/4068 дав роз'яснення щодо порядку успадкування частки у статутному фонді товариства з обмеженою відповідальністю, в тім числі щодо належних виплат спадкоємцеві в разі його відмови від вступу до товариства чи відмови учасників товариства у його включенні до складу учасників ТОВ.


 

Згідно зі ст.55 закону «Про господарські товариства» від 19.09.91 №1576-ХІІ у разі смерті громадянина — учасника товариства — спадкоємці мають виняткове право вступу в це товариство. В разі відмови спадкоємця від вступу до товариства з обмеженою відповідальністю або відмови товариства в прийомі до нього — спадкоємця, йому видається в грошовій або натуральній формі частка в майні, що належала померлому учаснику, вартість якої визначається на день смерті учасника. У таких випадках розмір статутного фонду підлягає зменшенню.

Успадкування виникає в разі смерті громадянина і згідно зі ст.524 ЦК здійснюється відповідно до закону або за заповітом.

Відповідно до закону успадкування має місце, якщо заповідач (померлий) не залишив заповіту або якщо всі спадкоємці відмовилися від спадщини і в інших випадках.

У тих випадках, коли на майно складений заповіт і він набрав чинності, має місце успадкування за заповітом. Можливе також одночасне успадкування і за законом, і за заповітом. Така ситуація може виникнути, якщо заповіт складений не на все майно або є спадкоємці, не згадані в заповіті, але які мають законне право на обов'язкову частку (неповнолітні або непрацездатні діти, непрацездатна дружина (чоловік), батьки і утриманці померлого).

Заповіт має бути нотаріально посвідчений або складений в іншій формі, що прирівнюється до нотаріальної (стст.541, 542 ЦК).

Моментом відкриття спадщини визнається день смерті спадкодавця. Дату смерті і дату відкриття спадщини підтверджує свідоцтво про смерть, видане органами РАГС на підставі довідки про смерть, наданої медичним закладом.

Згідно зі ст.549 ЦК упродовж 6 місяців від дня смерті спадкодавця спадкоємці повинні звернутися в державну нотаріальну контору за місцем відкриття спадщини (місцезнаходженням успадкованого майна) із заявою про прийняття спадщини.

Якщо всіх формальностей дотримано,через 6 місяців з моменту смерті спадкодавця на майно, що переходить за правом успадкування до спадкоємця, державний нотаріус за місцем відкриття спадщини видає свідоцтво про право на спадщину.

У свідоцтві зазначаються спадкоємці, склад і місцезнаходження успадкованого майна, його оцінка, частка, що належить кожному зі спадкоємців (якщо їх кілька), а також сума сплаченого державного мита.

Тільки після отримання свідоцтва про право на спадщину, в якому буде зазначено, що спадкоємець є і спадкоємцем частки в статутному фонді товариства, він (спадкоємець) може звертатися до зборів ТОВ про розв'язання питань, пов'язаних з успадкуванням частки померлого учасника: із заявою про прийом його до складу учасників з часткою в статутному фонді, що належала спадкодавцеві, або про відмову від права вступу до товариства і про виплату належних йому сум.

У разі звернення спадкоємця про прийом його до складу учасників згідно зі ст.55 закону «Про господарські товариства» збори учасників можуть прийняти незалежно від вимог спадкоємця одне з таких рішень:

Якщо збори учасників не заперечують, то спадкоємця за рішенням зборів приймають до складу учасників товариства.

На підставі такого рішення вносяться зміни в установчий договір та статут товариства про зміну складу його учасників, який необхідно зареєструвати в порядку, визначеному Положенням про державну реєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності, затвердженим постановою КМУ від 25.05.98 №740.

Якщо збори учасників не згодні з включенням спадкоємця до складу учасників товариства, то на зборах мають бути ухвалені такі рішення:

Слід врахувати, що питання про виплати спадкоємцеві може вирішуватися тільки після закінчення 6 місяців від дня смерті учасника і за наявності свідоцтва про право успадкування частки в майні товариства.

При дотриманні вищезгаданих умов спадкоємцеві мають бути виплачені:

Підготував Лев СЕМИШОЦЬКИЙ

По материалам газеты "ЗАКОН & БІЗНЕС"