Не всяке товариство , є повноцінною юридичною особою

Кілька років тому я ввійшла до товариства покупців. Недавно загальні збори нашого товариства вирішили питання про реоргатзацаов ЗАТ.

Чи можливо провести таку процедуру? Донецьк Олена СИДОРУЩ

Під час визначення правового статусу зазначених товариств слід керуватись нормами Порядку створення та реєстрації товариства покупців у процесі приватизації, затвердженого наказом Фонду державного майна від 8.09.92 №370 (далі — Порядок).

Згідно з п.1.1 Порядку товариство покупців — це добровільне об'єднання громадян, які уклали угоду про спільну діяльність з метою придбання об'єктів приватизації в колективну власність.

Відповідно до п.2.11 Порядку товариство покупців з дня його реєстрації набуває певних повноважень, серед яких:

Згідно з п.2.12 Порядку товариство покупців у межах своїх повноважень виступає як юридична особа.

Таким чином, товариство покупців не є юридичною особою в розумінні ст.23 Цивільного кодексу та користується правами юридичної особи лише в межах повноважень, визначених п.2.11 Порядку.

Підтверджує цю позицію також те, що згідно з вимогами Порядку товариство покупців проводить свою діяльність на підставі угоди про спільну діяльність.

Виходячи з вищеви кладеного можна стверджувати, що в цьому разі господарське товариство створюється не шляхом реорганізації товариства покупців, а на підставі майна, придбаного товариством покупців у процесі приватизації, в установленому чинним законодавством загальному порядку створення господарських товариств.

Влад БАСИСТИЙ

По материалам газеты "ЗАКОН & БІЗНЕС"