ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
 
Л И С Т
 
N 2-222/6390 від 29.11.2002
 
 

Про розгляд листа

 
Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянув Ваш лист від 28.10.2002 р. і повідомляє.
 
Відповідно до пункту 5 статті 1 Закону України від 26.06.97 р. N 400/97-ВР (400/97-ВР) "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" (далі - Закон), платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є: юридичні та фізичні особи, що здійснюють операції з купівлі-продажу валют. У статті 1 цього Закону передбачено, що для платників збору, визначених пунктом 5 статті 1 цього Закону, об'єктом оподаткування є сума операції з купівлі-продажу валют. А згідно зі статтею 3 Закону, збір на обов'язкове державне пенсійне страхування платники збору сплачують до Пенсійного фонду України у порядку, визначеному законодавством України. Платники збору, визначені пунктами 5 - 10 статті 1 цього Закону, збір на обов'язкове державне пенсійне страхування сплачують на рахунок Кримського республіканського, обласних, Київського і Севастопольського міських управлінь Пенсійного фонду України в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
 
Відповідно до пункту 2 Порядку сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 03.11.98 р. N 1740 (1740-98-п) , збір на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій з купівлі-продажу валют сплачують юридичні та фізичні особи, які купують валюту за гривні.
 
Відповідно до статті 5 Закону України від 28.12.94 р. N 334/94-ВР (334/94-ВР) "Про оподаткування прибутку підприємств", валові витрати виробництва та обігу (далі - валові витрати) - сума будь-яких витрат платника податку у грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, здійснюваних як компенсація вартості товарів (робіт, послуг), які придбаваються (виготовляються) таким платником податку для їх подальшого використання у власній господарській діяльності. До складу валових витрат включаються: суми внесених (нарахованих) податків, зборів (обов'язкових платежів), установлених Законом України "Про систему оподаткування" (1251-12) , за винятком податків, зборів (обов'язкових платежів), передбачених підпунктами 5.3.3, 5.3.4, та пені, штрафів, неустойок, передбачених підпунктом 5.3.5 цієї статті.
 
А згідно зі статтею 14 Закону України від 25.06.91 р. N 1251-XII (1251-12) "Про систему оподаткування", збір на обов'язкове державне пенсійне страхування належить до загальнодержавних податків і зборів (обов'язкових платежів).
 
Щодо здійснення операції купівлі валюти на виконання умов договору комісії зазначимо, що, згідно зі статтею 395 Цивільного кодексу України (1540-06) , за договором комісії одна сторона (комісіонер) зобов'язується за дорученням другої сторони (комітента) за винагороду вчинити одну або кілька угод від свого імені за рахунок комітента. Таким чином, валюта придбавається хоч і за дорученням комітента, але від імені комісіонера (право власності на валюту переходить до комісіонера), тому покупцем валюти за гривні є комісіонер.
 
Отже, на думку Держпідприємництва України, суми збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, які сплачуються за здійснення операцій з купівлі іноземної валюти, включаються до валових витрат підприємства.
 
Відповідно до статті 13 (розділ IV) Декрету Кабінету Міністрів України від 26.12.92 р. N 13-92 (13-92) "Про прибутковий податок з громадян", згідно з цим розділом Декрету оподаткуванню підлягають доходи громадян, одержані протягом календарного року від здійснення підприємницької діяльності без створення юридичної особи, а також інші доходи громадян, не передбачені як об'єкти оподаткування у розділах II та III цього Декрету. Оподатковуваним доходом вважається сукупний чистий дохід, тобто різниця між валовим доходом (виручки у грошовій та натуральній формі) і документально підтвердженими витратами, безпосередньо пов'язаними з одержанням доходу. Якщо ці витрати не можуть бути підтверджені документально, то вони враховуються податковими органами при проведенні остаточних розрахунків за нормами, визначеними Головною державною податковою інспекцією України за погодженням з Міністерством економіки України та Державним комітетом України зі сприяння малим підприємствам та підприємництву.
 
До складу витрат, безпосередньо пов'язаних з одержанням доходів, належать витрати, які включаються до складу валових витрат виробництва (обігу) або підлягають амортизації згідно із Законом України "Про оподаткування прибутку підприємств" (334/94-ВР) .
 
Т. в. о. голови В.Загородній
"Дебет-Кредит. Документи для роботи.", N 1-2, 13 січня 2003 року.