ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
 
Л И С Т
 
N 4-452-1666/4994 від 17.09.2002
 
 

Щодо отримання ліцензії на здійснення будівельної діяльності

 
Державним комітетом України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянуто <...> листа <...> і повідомляється наступне.
 
Статтею 332 Цивільного кодексу України (1540-06) (далі - Кодекс) визначено, що за договором підряду підрядчик зобов'язується виконати на свій ризик певну роботу за завданням замовника з його або своїх матеріалів, а замовник зобов'язується прийняти й оплатити виконану роботу.
 
Договір підряду на капітальне будівництво укладається замовником з однією будівельною організацією, а у випадках і в порядку, що визначаються Радою Міністрів СРСР, з двома і більше будівельними організаціями, які вправі як генеральний підрядчик на основі договору субпідряду доручати виконання окремих комплексів робіт спеціалізованим організаціям (ст. 354 Кодексу (1540-06) ).
 
Законом України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" (1775-14) (далі - Закон) встановлено вичерпний перелік видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, зокрема, будівельна діяльність (вишукувальні та проектні роботи для будівництва, зведення несучих та огорджуючих конструкцій, будівництво та монтаж інженерних і транспортних мереж) (в редакції Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про основи містобудування" від 08.02.2001 р. N 2257-III (2257-14) ).
 
Згідно із статтею 1 Закону (1775-14) господарська діяльність - будь-яка діяльність, у тому числі підприємницька, юридичних осіб, а також фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язана з виробництвом (виготовленням) продукції, торгівлею, наданням послуг, виконанням робіт.
 
Таким чином, підприємству, яке є генеральним підрядчиком, але безпосередньо не виконує вишукувальні, проектні роботи для будівництва, зведення несучих та огороджуючих конструкцій, будівництво та монтаж інженерних і транспортних мереж, не потрібно отримувати ліцензію на здійснення будівельної діяльності.
 
Заступник голови С.Третьяков
 
"Податки та бухгалтерський облік",
N 87, 31.10.2002 р.