Оцінка майна у виконавчому провадженні


Ким має здійснюватись оцінка майна, яке описується державним виконавцем при зверненні стягнення на майно?


Згідно зі ст. 50 Закону "Про виконавче провадження" (далі - Закон) звернення стягнення на майно боржника полягає в його арешті (опису), вилученні, оцінці та примусовій реалізації. Статтею 57 Закону передбачено, що оцінка майна боржника провадиться державним виконавцем, якщо вартість майна не перевищує сто неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, за ринковими цінами, які діють на день проведення оцінки, крім випадків, коли оцінка провадиться за регульованими цінами, а також у разі оцінки нерухомого майна, транспортних засобів, повітряних, морських та річкових суден.

Крім того, якщо оцінити окремі предмети складно або якщо боржник чи стягувач заперечує проти передачі арештованого майна боржника на реалізацію за оцінкою, проведеною державним виконавцем, останній запрошує експерта (спеціаліста) для визначення вартості майна. Витрати на призначення експерта несе сторона, яка оспорює оцінку майна, проведену державним виконавцем.

Для проведення оцінки нерухомого майна, транспортних засобів, повітряних, морських, річкових суден та майна, вартість якого перевищує сто неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, державний виконавець залучає оцінювача, який здійснює свою діяльність відповідно до Закону "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні". Відповідно до ст. 6 цього Закону оцінювачами можуть бути громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які склали кваліфікаційний іспит та одержали кваліфікаційне свідоцтво оцінювача.

Державний виконавець про оцінку арештованого майна повідомляє сторони, які мають право оскаржити оцінку майна до суду в 10-денний строк з дня отримання повідомлення.

Підготувала Ірина ДИБА

Юридичний вісник України №39 ( 30 вересня-6 жовтня 2006 року)