РЕАЛІЗАЦІЯ ОБ'ЄКТІВ РУХОМОГО МАЙНА


Хто виступає податковим агентом платника податку щодо оподаткування отриманих таким платником податку від продажу об'єкт рухомого майна (транспортного засобу) на товарній бірж, та хто здійснює оцінку такого майна?


У Цивільному кодексі, який набрав чинності з 01.01.2004 року, зазначено, що угодою визнаються дії громадян і організацій, спрямовані на встановлення, зміну або припинення цивільних прав і обов'язків. Згідно зі ст. 15 Закону "Про товарну біржу" вщ 10.12.1991 року № 1956-ХІІ угода вважається укладеною з моменту її реєстрації на біржі. Враховуючи наведене, при проведенні біржової операції з купівлі-продажу рухомого майна одна із сторін угоди (покупець) набуває права власності на рухоме майно, що придбавається, а друга сторона угоди (продавець) одержує дохід від такого продажу лише з моменту реєстрації угоди на біржі.

У ст. 1 Закону № 1956-ХІІ зазначено, що товарна біржа за своїм правовим станом має статус юридичної особи і має за мету, зокрема, надання послуг в укладанні біржових угод.

Згідно з п. 12.3 ст. 12 Закону № 1956-ХІІ, якщо об'єкт рухомого майна продається за посередництвом юридичної особи (її філії, відділення, іншого відокремленого підрозділу) або представництва нерезидента, то така особа вважається податковим агентом платника податку щодо оподаткування доходів, отриманих таким платником податку від продажу.

Пунктом 1.15 ст. 1 Закону "Про податок з доходів фізичних осіб" визначено, що податковий агент — це юридична чи фізична особа (резидент чи нерезидент), які незалежно від їх організаційно-правового статусу та способу обкладання іншими податками зобов'язані нараховувати, утримувати та сплачувати податок з доходів фізичних осіб до бюджету від імені та за рахунок платника податку, вести податковий облік та подавати податкову звітність податковим органам, а також нести відповідальність за порушення норм цього Закону.

Виходячи із зазначеного, при укладанні на товарній біржі угод купівлі-продажу рухомого майна, яке належить продавцю — фізичній особі, податковим агентом такого платника — фізичної особи щодо оподаткування доходів, одержаних ним від такого продажу, є товарна біржа. Біржі повинні здійснювати функції як податковий агент відповідно до ст. 12 Закону "Про товарну біржу". При цьому податок з доходів фізичних осіб має бути сплаченим продавцем самостійно до чи під час реєстрації біржової угоди, а біржі під час реєстрації угоди повинні проконтролювати правильність сплати належної суми податку, здійснивши розрахунки сум оподатковуваного доходу та належного до сплати податку. При цьому копії документів, що підтверджують сплату податку, залишаються на біржі. Податкові агенти зобов'язані повідомити податковим органам про одержані громадянами доходи та сплачеш суми податку.

Щодо оцінки майна при його продажу через біржу, то відповідно до ст. 7 Закону "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні" від 12.07.2001 року № 2658-Ш оцінка транспортних засобів провадиться у випадках, встановлених законодавством України, міжнародними угодами, на підставі договору, а також на вимогу однієї із сторін угоди та за згодою сторін. Згідно зі ст. 632 Цивільного кодексу ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін. Якщо ціну в договорі не встановлено і не може бути визначено, виходячи з його умов, її визначають, виходячи із звичайних цін, установлених на аналогічні товари на момент укладання договору.

Сторінку підготувало Тетяна НІКОЛАЄВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" від 26 червня - 2 липня 2004 р. № 26