• Оренда земельних ділянок та земельних часток (паїв)


Як мають реалізувати своє право на землю громадяни-орендодавці, які уклали договори оренди земельних часток (паїв)?
(В. Івахненко, с. Калинівка, Кіровоградська обл.)

 


Орендні відносини щодо земельної частки (паю) регулюються указами № 1529/99, № 92/2002, наказом № 5 та постановою № 119. Право на земельну частку (пай) посвідчується сертифікатом. Договір оренди є основним документом, який регулює взаємовідносини сторін під час оренди. Він укладається в письмовій формі для забезпечення захисту інтересів сторін.
Громадяни, які уклали договори оренди земельних часток (паїв), можуть реалізувати своє право на землю шляхом виділення її в натурі та одержання державного акта на право приватної власності на землю, якщо інше не передбачено договором. Виходячи з цього, об’єкт раніше укладеного договору оренди земельної частки (паю) перестає існувати.
Отже, якщо договір оренди було укладено на підставі сертифіката на право на земельну частку (пай), а потім із виділенням цієї частки в натурі (на місцевості) оформлено державний акт на право приватної власності на землю, то має відбутися припинення дій зобов’язання угодою сторін шляхом переукладання договору (на підставі ч. 1 ст. 220 Цивільного кодексу), або припинення зобов’язання у зв’язку з неможливістю виконання (оскільки відсутній предмет договору), тобто розірвання договору (ст. 222 Цивільного кодексу).
Громадяни вправі обрати один із запропонованих варіантів, однак слід зазначити, що i зміна, i розірвання договору допускаються лише за згодою сторін. У разі недосягнення згоди спір вирішується у судовому порядку.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 30 серпень 2003 року