ЕКСПРОПРІАЦІЯ МАЙНА


У 1944 рош родину переселили з території Польщі в Україну, забрали землю, хату... Чи можна зараз отримати компенсацію за втрачене майно?


Щодо осіб, примусово переселених з території Польщі у 1944 році, Україна за час, що минув від проголошення незалежності, не прийняла жодного спеціального закону чи іншого нормативного акту, який би змінював загальний порядок стягнення переселеними громадянами у судовому порядку завданої їм майнової шкоди. Тому до названих відносин застосовуються положення Цивільного кодексу.

Згідно зі ст. 71 чинного Цивільного кодексу загальний строк позовної давності для захисту права за позовом особи, право якої порушено (позовна давність), встановлюється в три роки. Незалежно від закінчення строку позовної давності приймаються до розгляду лише позови про захист порушеного права (ст. 74 Цивільного кодексу), тобто щодо задоволення немайнових вимог. За ст. 80 Цивільного кодексу закінчення строку позовної давності до часу пред'явлення позову є підставою для відмови в ньому.

Сторінку підготувала Тетяна НІКОЛАЄВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 27 (419) 5-11 липня 2003 р.