ЗАКУПІВЛЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ


Статутом підприємства передбачено закупівлю сільгосппродукції у населення. Як утримується в такому разі прибутковий податок із громадян?


Статтями 9, 12, 14 та 19 Декрету № 13-92 на підприємства, установи та організації покладено обов'язки своєчасного і в повному обсязі нарахування, утримання та перерахування до бюджету сум податку з доходів громадян, що підлягають оподаткуванню у джерела виплати, а також своєчасного подання податковим органам, відомостей за встановленою формою (ф. № 2) у разі виплати таких доходів громадянам не за місцем їх основної роботи, в тому числі й тих, доходи яких оподатковуються в порядку, визначеному четвертим розділом Декрету, в якому зазначаються суми нарахованого доходу за відповідний період і утриманого податку, а якщо податок не утримувався — причини його неутримання.

Згідно з пп. "є" п. 1 ст. 5 Декрету № 13-92 доходи громадян, зокрема, вщ продажу вирощеної в особистому підсобному господарстві, на присадибній, дачній і садовій ділянках продукції рослинництва, не включаються -до сукупного оподатковуваного доходу, тобто не є об'єктом оподаткування.

Так, порядок нарахування, утримання прибуткового податку з доходів громадян, зазначених у пп. "є" п. 1 ст. 5 Декрету, та порядок подання підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами — суб'єктами підприємницької діяльності довідки за ф. № 2 щодо таких доходів викладено у пп. 5.7 п. 5 Інструкції про прибутковий податок із громадян (у редакції, затвердженій наказом ДПА від 25.12.1998 р. № 650), яким визначено, що лише у разі купівлі зазначеної продукції безпосередньо за місцем її вирощування (виробництва) утримання податку покупцем не провадиться і довідка за ф. № 2 не надсилається.

Угоди купівлі-продажу можуть оформлятися двосторонніми закупівельними актами у письмовій формі або закупівельними відомостями. У них зазначаються місце укладання угоди, прізвище, ім'я та по батькові продавця, його ідентифікаційний номер (або паспортні дані продавця), назва продукції, ціна одиниці продукції, обсяг проданої продукції, сума виплачених продавцю коштів, підпис продавця про отримання коштів.

Відповідно до п. 12, п. 14 Інструкції з метою усунення фактів подвійного оподаткування за місцем виплати доходів не утримується податок з громадян, які є суб'єктами підприємництва і підтвердили це оригіналом свідоцтва про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності, а також платіжним повідомленням (патентом, свідоцтвом про сплату єдиного податку) про сплату авансових платежів прибуткового податку (фіксованого розміру прибуткового податку, єдиного податку). Якщо податок не утримувався, у довідці за ф. № 2 слід зазначити номер свідоцтва і податкового повідомлення (патенту про сплату єдиного або фіксованого податку), дату їх видачі та назву установи, яка його видала.

Згідно зі ст. 44 Цивільного кодексу (1964 року) у письмовій формі повинні укладатися угоди державних, кооперативних та інших громадських організацій між собою і з громадянами.

У випадках, коли угоди між організаціями або між організацією і громадянином укладаються в усній формі, організація, що оплатила товари або послуги, повинна одержати від другої сторони письмовий документ, що підтверджує одержання грошей і підстави для їх одержання (ст. 43 Цивільного кодексу 1964 року).

Порядок видачі готівки і відповідне оформлення документів під час її виплати громадянам визначені постановою Нацбанку від 19.02.2001 р. № 72 "Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні". Вона поширюється на всіх юридичних осіб (крім банків і підприємств зв'язку) незалежно від форм власності і виду діяльності, а також на фізичних осіб — суб'єктів підприємницької діяльності.

Зокрема, зазначеним Порядком установлено, що розрахунки готівкою підприємств усіх форм власності, в тому числі заготівельних організацій, а також індивідуальних підприємців із громадянами мають провадитися з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів, касового чи товарного чека, квитанції, договору купівлі-продажу, актів закупівлі, виконання робіт (надання послуг) або інших документів, що засвідчують факт купівлі товару, виконання роботи, надання послуги, чи за відомостями, в яких зазначаються прізвища громадян, адреси, обсяги зданої продукції і суми виплаченої готівки, що засвідчуються підписом здавача.

Видача окремій особі грошей провадиться з пред'явленням документа, шо засвідчує особу одержувача, із записом його назви і номера, ким і коли він виданий.

Сторінку підготувала Тетяна НІКОЛАЄВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 21 (413) 24-30 травня 2003 р.