• Участь нерезидента у спільній діяльності


Чи має нерезидент право брати участь у спільній діяльності без створення юридичної особи?

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ
ЗАКОНИ УКРАЇНИ
334/94-ВР — від 28.12.94 р. «Про оподаткування прибутку підприємств» (у редакції Закону України
від 22.05.97 р. № 283/97-ВР, зі змінами та доповненнями, надруковано у «Віснику» № 6/2003);
440-IV — від 16.01.2003 р. «Про внесення змін до деяких законів України з питань оподаткування»
Постанова Кабінету Міністрів України
470 — від 06.05.2001 р. «Про затвердження Порядку звільнення (зменшення) від оподаткування
доходів із джерелом їх походження з України згідно з міжнародними договорами України про
уникнення подвійного оподаткування» (за текстом — Порядок № 470)

Статтею 430 глави 38 Цивільного кодексу України встановлено, що за договором про сумісну діяльність сторони зобов’язуються сумісно діяти для досягнення спільної господарської мети: будівництво i експлуатація міжколгоспного або державно-колгоспного підприємства або установи (які не передаються в оперативне управління організації, яка є юридичною особою), будування водогосподарських споруд i пристроїв, будівництво шляхів, спортивних споруд, шкіл, пологових будинків, жилих будинків тощо.
При цьому цією статтею встановлено єдине обмеження щодо укладення договорів про спільну (сумісну) діяльність, а саме: не допускаються договори про сумісну діяльність між громадянами й організаціями.
Водночас пп. 7.7.1 п. 7.7 ст. 7 Закону № 334/94-ВР визначено, що спільна діяльність без створення юридичної особи провадиться на підставі договору про спільну діяльність, що передбачає об’єднання коштів або майна учасників для досягнення спільної господарської мети.
При цьому облік результатів спільної діяльності ведеться платником податку, уповноваженим на це іншими сторонами згідно з умовами договору, окремо від обліку господарських результатів такого платника податку (пп. 7.7.2 п. 7.7 ст. 7 Закону № 334/94-ВР).
Не включаються до складу валового доходу суми коштів або вартість майна, що надходять платнику податку у вигляді прямих інвестицій або реінвестицій у корпоративні права, емітовані таким платником податку, в тому числі грошові або майнові внески, згідно з договорами про спільну діяльність на території України без створення юридичної особи (пп. 4.2.5 п. 4.2 ст. 4 Закону № 334/94-ВР).
Таким чином, у цивільному законодавстві немає заборони щодо участі у договорі спільної діяльності нерезидента, а пп. 4.2.5 п. 4.2 ст. 4 Закону № 334/94-ВР стосується лише платника податку, уповноваженого вести окремий облік господарських результатів спільної діяльності.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України