• Ціна договору відчуження будинку



Організація вирішила придбати приміщення (будинок) для розміщення свого підрозділу. Власник будинку — фізична особа, яка не є суб’єктом підприємницької діяльності, має основне місце роботи i придбала будинок, що відчужується, у власність у 2002 р. Ціна договору відчуження будинку на сьогодні більша за ціну його придбання. Який порядок сплати прибуткового податку з доходу, що виплачується громадянину за купівлю у нього жилого будинку?

Цивільний кодекс України (ст. 227) передбачає, що договір купівлі-продажу жилого будинку повинен бути нотаріально посвідчений, якщо хоча б однією зі сторін є громадянин. Недодержання цієї вимоги тягне недійсність договору (ст. 47 зазначеного Кодексу).
Договір купівлі-продажу жилого будинку підлягає реєстрації у виконавчому комітеті місцевої ради.
Відповідно до Закону України від 02.09.93 р. № 3425-ХІІ «Про нотаріат» (статті 54, 55) при посвідченні угод про відчуження або заставу жилого будинку, квартири, дачі, садового будинку, гаража, земельної ділянки, іншого нерухомого майна перевіряється відсутність заборони відчуження або арешту майна за даними Єдиного реєстру заборон відчуження об’єктів нерухомого майна. За наявності заборони угода про відчуження майна, обтяженого боргом, посвідчується лише у разі згоди кредитора i набувача на переведення боргу на набувача. У такому випадку нотаріус вимагає подання відповідної довідки (заяви), виданої кредитором.
Угоди про відчуження жилого будинку, будівництво якого не закінчено, посвідчуються за наявності рішення виконавчого комітету місцевої ради або місцевої державної адміністрації про згоду на таке відчуження.
Порядок оподаткування доходів громадян, одержуваних протягом календарного року, в тому числі від відчуження будь-якого майна, регулюється Декретом Кабінету Міністрів України від 26.12.92 р. № 13-92 «Про прибутковий податок з громадян» (зі змінами та доповненнями; далі — Декрет № 13-92).
Згідно з пп. «е» п. 1 ст. 5 Декрету № 13-92 до сукупного оподатковуваного доходу, одержаного громадянами в період, за який здійснюється оподаткування, не включаються суми, одержувані в результаті відчуження майна, що належить громадянам на праві власності, якщо за нотаріальне посвідчення державним нотаріусом договору відчуження такого майна або операції з відчуження (на біржі, аукціоні) сплачується державне мито у розмірах i порядку, встановлених Декретом Кабінету Міністрів України від 21.01.93 р. № 7-93 «Про державне мито», чи плата за вчинення такої нотаріальної дії приватним нотаріусом, крім доходів, одержуваних від реалізації продукції та іншого майна в результаті здійснення громадянами підприємницької діяльності.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування фізичних осіб ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 10 березень 2003 року