ПОЗИКА НЕ ДОХІД


Чи включаються ло валового доходу підприємств кошти, отримані у вигляді безвідсоткової позики на поворотній основі?


Відповідно до п. 3.1 ст. З Закону "Про оподаткування прибутку підприємств" об'єктом оподаткування є прибуток, що визначається шляхом зменшення суми ско-ригованого валового доходу звітного періоду на суму валових витрат платника податку та суму амортизаційних відрахувань. Згідно 3$ п. 4.1 ст. 4 цього Закону валовий дохід — це загальна сума доходу платника податку від усіх видів діяльності, отриманого (нарахованого) протягом звітного періоду в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах як на території України, її континентальному шельфі, виключній (морській) економічній зоні, так і за її межами.

Визначення терміна "доходи" містить п. З Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 3 "Звіт про фінансові результати", затвердженого наказом Міністерства фінансів України № 87 від 31.03.1999 року, відповідно до якого доходами є збільшення економічних вигод у вигляді надходження активів або зменшення зобов'язань, які призводять до зростання власного капіталу (крім зростання капіталу за рахунок внесків власників). Власним капіталом згідно з названим Положенням є частина в активах підприємства, що залишається після вирахування його зобов'язань.

Статтею 374 Цивільного кодексу визначено, шо за договором позики одна сторона (позикодавець) передає другій стороні (позичальникові) у власність (в оперативне управління) гроші або речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов'язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошей або рівну кількість речей того ж роду і якості. У результаті отримання позики зобов'язання зростають на суму, шо дорівнює сумі позики, тобто сума власного капіталу позичальника не зростає.

Отже, сам факт отримання грошових коштів за договором позики не може свідчити про отримання доходу, оскільки таке джерело надходження коштів має своїм наслідком виникнення боргового зобов'язання.

Сторінку підготувала Тетяна НІКОЛАЄВА