З редакційної пошти



На підприємстві окремі працівники виконують роботу за трудовими угодами. Який порядок оподаткування доходів таких працівників, чи виплачується їм допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю та чи мають вони право на відпустки?

Законодавством України передбачено, що в деяких випадках робота може виконуватися не на підставі трудового договору, а згідно з укладеним цивільно-правовим договором, який є однією з форм договору підряду.
Статтею 332 Цивільного кодексу України передбачено, що за договором підряду підрядник зобов’язується виконати на свій ризик певну роботу за завданням замовника з його або своїх матеріалів, а замовник — прийняти виконану роботу.
За цивільно-правовим договором, укладеним між власником підприємства, установи, організації i громадянином, останній зобов’язується за винагороду виконати для підприємства, установи, організації індивідуально визначену роботу.
У разі укладення цивільно-правового договору, на відміну від трудового договору (контракту), працівник (виконавець) не подає заяви про приймання його на роботу, підприємство-замовник не видає наказу (розпорядження) про зарахування його на певну посаду (роботу) i не вносить записів до трудової книжки.
На виконавця роботи за цивільно-правовим договором не поширюються: правила внутрішнього трудового розпорядку підприємства (він самостійно організовує виконання робіт на свій ризик); умови колективного договору, у тому числі різні соціальні пільги i гарантії; виконавець не підлягає обов’язковому соціальному страхуванню, що позбавляє його права на допомогу із соціального страхування (допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, а жінкам, крім того, — допомога по вагітності, пологах i догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку; допомога у зв’язку з народженням дитини; допомога на поховання; пенсії по старості, по інвалідності, у разі втрати годувальника тощо).
Час роботи за цивільно-правовим договором не зараховується до трудового стажу виконавця роботи за цим договором.
Виконані роботи (послуги) за цивільно-правовим договором оплачуються, як правило, після оформлення акта приймання-здавання робіт (послуг) за домовленістю сторін.
Якщо зобов’язання працівника за трудовим договором мають особистий характер i тому їх виконання не може бути передоручено іншій особі, то за цивільно-правовим договором виконавець може передоручити виконання роботи (повністю або частково) іншій особі — субпідрядникові, що передбачено Цивільним кодексом України.
За цивільно-правовим договором з винагороди за виконану роботу справляється прибутковий податок у розмірі 20%, якщо працівник не є постійним працівником підприємства, що уклало з ним такий договір. Якщо роботу за цивільно-правовим договором виконує штатний працівник підприємства, то прибутковий податок справляється за шкалою ставок із сукупного оподатковуваного доходу згідно з Інструкцією про прибутковий податок з громадян, затвердженою наказом ГДПІ України від 21.04.93 р. № 12 (зі змінами та доповненнями).
Робота за цивільно-правовим договором не вважається роботою за сумісництвом, тому законодавством не обмежено категорію працівників, які можуть працювати за цивільно-правовим договором.
Відпрацювання робочого часу за цивільно-правовим договором не існує, оскільки за цим договором оплата праці i закінчення його терміну пов’язані з результатами конкретно виконаної індивідуально визначеної роботи.


ЗРАЗОК

Цивільно-правовий договір
м. ____________ « __ » ________ 200 _ р.
___________________________________________________________ , надалі — Замовник, в особі __________________________________________
назва підприємства, установи, організації посада
_____________________________________________________________________________________________ , що діє на підставі статуту (довіреності),
прізвище, ім’я, по батькові
з однієї сторони, і гр. ____________________________________________________________________________________________________________ ,
прізвище, ім’я, по батькові
надалі — Виконавець, з другої сторони, уклали цей договір про таке:

 

1. Предмет договору

1.1. Замовник доручає, а Виконавець бере на себе зобов’язання виконати такі роботи (надати послуги):__________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________
характер і вид робіт, послуг
_______________________________________________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________________________________________
в строк з ____________________ до ___________________ 200 __ р.

Виконавець виконує роботу на свій ризик, самостійно організовує виконання роботи, не підлягає під дію правил внутрішнього трудового розпорядку, не має права на одержання допомоги із соціального страхування, не сплачує страхові внески на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням.
1.2. Замовник забезпечує Виконавця усім необхідним для виконання роботи, передбаченої цим договором.
1.3. Замовник зобов’язаний своєчасно прийняти й оплатити виконану Виконавцем роботу.

2. Розмір і порядок оплати
2.1. За виконану роботу Замовник сплачує Виконавцеві винагороду у розмірі _____________________________________________ грн. за домовленістю.
2.2. Оплата виконується не пізніше _____________________________________________________ з дня прийняття Замовником роботи за актом (зразок додається).

3. Відповідальність сторін
3.2. Сторони несуть матеріальну відповідальність за невиконання або неналежне виконання покладених на них зобов’язань згідно з чинним законодавством.

4. Дострокове розірвання договору
4.3. Договір може бути розірвано за погодженням сторін.
4.4. У разі порушення однією із сторін зобов’язань за договором інша сторона має право розірвати договір в односторонньому порядку.

5. Інші умови
5.2. Усі суперечки з приводу цього договору розглядаються у порядку, передбаченому
чинним законодавством.

6. Термін дії договору
6.3. Термін дії договору з ______________________ до _______________________ .
6.4. За угодою сторін та відсутності взаємних претензій договір може бути продовжено на термін _______________________________________________ .

7. Юридичні адреси і реквізити сторін
Замовник:
Виконавець:
__________________________________
назва підприємства, установи, організації
Р/р ______________________________
МФО _____________ Код ЗКПО _______
________________ __________________
_____________________________
прізвище, ім’я, по батькові
паспорт: серія ______ номер_____
виданий______________________
адреса _______________________
посада керівника
  прізвище, ініціали Іден. код № ___________________
____________________________ (підпис)
М. П.
_____________________ (підпис)

АКТ
здавання-приймання виконаної роботи
від « __ » _______________ 200 __ р.
м. __________________
Ми, ___________________________________________________________________________________________________________________________
прізвище, ініціали, посада
_____________________________________________________________________________________________________________________ (Замовник)
назва підприємства, установи, організації
та гр. ____________________________________________________________________________________________ (Виконавець), склали цей акт про те,
що роботи згідно з цивільно-правовим договором від « ____________ » 200 ___ р. виконано якісно і в повному обсязі.

За виконану роботу Замовник сплачує Виконавцеві винагороду у розмірі _______________________________________________________________ грн.

Роботу здав ______________________________ (прізвище, ініціали)
підпис
Роботу прийняв ___________________________ (прізвище, ініціали)
підпис
 

Віктор РОЖНОВ

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 3 січень 2003 року