Кошти, перераховані з-за кордону

Чи вважатимуться моїм доходом кошти, перераховані на мій поточний рахунок у банку рідним братом, який працює в Португалії, i чи підлягають перераховані кошти оподаткуванню?
(О. Сікора, Івано-Франківська обл.)

Відповідно до Декрету № 13-92 об’єктом оподаткування у громадян, які мають постійне місце проживання в Україні (проживають в Україні більше 183 днів у календарному році), є сукупний оподатковуваний дохід за календарний рік, що складається з місячних сукупних оподатковуваних доходів, одержаний з різних джерел як на території України, так i за її межами, незалежно від того, за рахунок яких коштів формується таке джерело, крім сум виплат та інших доходів, наведених у ст. 5 Декрету № 13-92.
При визначенні сукупного оподатковуваного доходу враховуються доходи, одержані як у натуральній, так i в грошовій формі (національній або іноземній валюті).
Підпунктом «ж» п. 1 ст. 5 Декрету № 13-92 встановлено, що до сукупного оподатковуваного доходу, одержаного громадянами в період, за який здійснюється оподаткування, не включаються суми, одержувані в результаті успадкування i дарування, за винятком сум авторської винагороди, одержуваних неодноразово спадкоємцями (правонаступниками) авторів творів науки, літератури i мистецтва, а також відкриттів, винаходів та промислових зразків.
Зазначені грошові суми не включаються до сукупного оподатковуваного доходу громадян у разі підтвердження ними успадкованої чи подарованої суми відповідними документами, в тому числі нотаріально оформленими (свідоцтво про право на спадщину, нотаріально посвідчений договір дарування (ст. 244 Цивільного Кодексу України) та ін.).
Якщо громадянин не може документально підтвердити факт дарування йому суми коштів, у тому числі в іноземній валюті, що надійшла на його депозитний валютний рахунок, одержані суми слід розглядати як дохід цього громадянина, який підлягає обкладанню прибутковим податком з громадян на загальних підставах.
Не обкладатимуться прибутковим податком отримані раніше й оподатковувані доходи, які розподіляють між собою громадяни в межах їх сімейних, шлюбних правовідносин (крім доходів від спільної підприємницької діяльності).
Сплата податку з доходів, одержаних в іноземній валюті, провадиться в національній валюті. Доходи, одержані в іноземній валюті, перераховуються в національну валюту за курсом, що встановлюється Нацбанком України на дату одержання доходу.
Громадяни, доходи яких підлягають оподаткуванню відповідно до Декрету № 13-92, зобов’язані подавати в передбачених цим Декретом випадках податковим органам декларації про доходи i витрати за формами, встановлюваними ДПА України, та інші необхідні документи, які підтверджували б достовірність зазначених у деклараціях даних (ст. 19). Достовірність даних, відображених у декларації, стверджується підписом громадянина. Тобто громадянин безпосередньо несе відповідальність за достовірність зазначених у декларації відомостей.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування фізичних осіб ДПА України

По материалам журнала "ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ" № 31 СЕРПЕНЬ 2002 року;