Закупівля сільгосппродукції

Статутом підприємства передбачено закупівлю сільгосппродукції у населення. Чи утримується в такому разі прибутковий податок з громадян?
(Херсонська обл.)

Статтями 9, 12, 14 та 19 Декрету № 13-92 на підприємства, установи та організації покладено обов’язки своєчасного i в повному обсязі нарахування, утримання та перерахування до бюджету сум податку з доходів громадян, що підлягають оподаткуванню у джерела виплати, а також своєчасного подання податковим органам відомостей за встановленою формою (ф. № 2) у разі виплати таких доходів громадянам не за місцем їх основної роботи, в тому числі й тих, доходи яких оподатковуються в порядку, визначеному четвертим розділом Декрету, в якому зазначаються суми нарахованого доходу за відповідний період i утриманого податку, а якщо податок не утримувався — причини його неутримання.
Згідно з пп. «є» п. 1 ст. 5 Декрету № 13-92 доходи громадян від продажу вирощеної в особистому підсобному господарстві, на присадибній, дачній i садовій ділянках продукції рослинництва i бджільництва, худоби, кролів, нутрій, птиці як у живому вигляді, так i продукції їх забою у сирому вигляді та у вигляді первинної переробки, не включаються до сукупного оподатковуваного доходу, тобто не є об’єктом оподаткування.
Зокрема, порядок нарахування, утримання прибуткового податку з доходів громадян, зазначених у пп. «є» п. 1 ст. 5 Декрету, та порядок подання підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності довідки за ф. № 2 щодо таких доходів викладено у пп. 5.7 п. 5 Інструкції про прибутковий податок з громадян (у редакції, затвердженій наказом ДПА України від 25.12.98 р. № 650, зареєстрованим у Мін’юсті України 05.02.99 р. за № 72/3365), яким визначено, що лише у разі купівлі зазначеної продукції безпосередньо за місцем її вирощування (виробництва) утримання податку покупцем не провадиться i довідка за ф. № 2 не надсилається.
Угоди купівлі-продажу можуть оформлятися двосторонніми закупівельними актами у письмовій формі або закупівельними відомостями. У них зазначаються місце укладання угоди, прізвище, ім’я та по батькові продавця, його ідентифікаційний номер (за відсутності ідентифікаційного номера — відомості з паспорта продавця), назва продукції, ціна одиниці продукції, обсяг проданої продукції, сума виплачених продавцю коштів, підпис продавця про отримання коштів.
З метою усунення фактів подвійного оподаткування за місцем виплати доходів, одержаних не за місцем основної роботи, не утримується прибутковий податок з громадян, які є суб’єктами підприємницької діяльності i підтвердили це оригіналом свідоцтва про державну реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності, а також податковим повідомленням податкового органу (патентом, Свідоцтвом про сплату єдиного податку) — сплату авансових платежів прибуткового податку (фіксованого розміру прибуткового податку, єдиного податку) (пункти 12 i 14 Інструкції), i це дає можливість не утримувати прибутковий податок у джерела виплати доходу, про що й зазначається у відомостях за ф. № 2 та ф. № 8ДР.
Якщо податок не утримувався, у довідці за ф. № 2 слід зазначити номер свідоцтва i податкового повідомлення (патенту про сплату єдиного або фіксованого податку), дату їх видачі та назву установи, яка її видала.
Згідно зі ст. 44 Цивільного кодексу України у письмовій формі повинні укладатися угоди державних, кооперативних та інших громадських організацій між собою i з громадянами.
У випадках, коли угоди між організаціями або між організацією i громадянином укладаються в усній формі, організація, що оплатила товари або послуги, повинна одержати від другої сторони письмовий документ, що стверджує одержання грошей i підстави для їх одержання (ст. 43 Цивільного кодексу України).
Порядок видачі готівки i відповідне оформлення документів під час її виплати громадянам визначено постановою Нацбанку України від 19.02.2001 р. № 72 «Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні», зареєстрованою в Мін’юсті України 15.03.01 р. за № 237/5428. Вона поширюється на всіх юридичних осіб (крім банків i підприємств зв’язку) незалежно від форм власності i виду діяльності, а також на фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності.
Зокрема, зазначеним Порядком установлено, що розрахунки готівкою підприємств усіх форм власності, в тому числі заготівельних організацій, а також індивідуальних підприємців з громадянами мають провадитися з оформленням прибуткових i видаткових касових ордерів, касового чи товарного чека, квитанції, договору купівлі-продажу, актів закупівлі, виконання робіт (надання послуг) або інших документів, що засвідчують факт купівлі товару, виконання роботи, надання послуги, чи за відомостями, в яких зазначаються прізвища громадян, адреси, обсяги зданої продукції i суми виплаченої готівки, що засвідчуються підписом здавача.
Видача окремій особі грошей провадиться з пред’явленням документа, що засвідчує особу одержувача (паспорт громадянина України, військовий квиток тощо), із записом його назви i номера, ким i коли він виданий.


Консультують фахівці Головного управління оподаткування фізичних осіб ДПА України

По материалам журнала "ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ" № 29 від СЕРПЕНЯ 2002 року;