ВИЗНАННЯ ДОГОВОРУ ДІЙСНИМ


У якому випадку суд може визнати договір застави дійсним?


Про можливість подання позову щодо визнання договору дійсним йдеться, зокрема, у роз'ясненні Вищого арбітражного суду №02-5/602 від 24.12.1999 року "Про деякі питання практики вирішення спорів, пов'язаних із застосуванням Закону України "Про заставу" (п. 6.3).

У тому разі, коли одна з сторін договору застави, що всупереч вимогам спеціального Закону не посвідчений нотаріально, виконала його повністю або частково, а друга сторона ухиляється від нотаріального оформлення, то сторона, яка виконала договір, вправі на підставі ч. 2 ст. 47 Цивільного кодексу звернутися до господарського суду з позовом про визнання договору дійсним.

Відповідна вимога може бути заявлена цією стороною і в процесі вирішення спору, пов'язаного з виконанням договору застави.

Вирішуючи спір про визнання договору дійсним, господарський суд перевірятиме, чи потребувала за законом виконана угода нотаріального посвідчення, чи не містить договір застави протизаконних умов та витребовувати докази: звернення до відповідача з вимогою щодо нотаріального посвідчення договору застави і ухилення його від виконання цієї вимоги (зокрема, листи, телеграми, телефонограми сторін з цього питання); повного чи часткового виконання договору (перерахування коштів, передачі майна тощо). Чинне законодавство не надає господарському суду права визнавати договір дійсним за власною ініціативою.

Сторінку підготувала Тетяна НІКОЛАЄВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України"