Звіт

Про хід виконання Програми формування національної екологічної

мережі в області на 2002-2015 роки, затвердженої рішенням обласної

ради від 21 травня 2002 р.

 

На виконання Програми формування національної екологічної мережі в області на 2002-2015 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 21 травня 2002 року:

-              розпорядженням обласної державної адміністрації від 29 січня 2002 року №33 утворена Координаційна рада з питань формування національної екологічної мережі в області, затверджене Положення про цю раду, проведені два засідання вищезазначеної ради;

-              державним управлінням екології та природних ресурсів в Харківській області, Державним лісогосподарським об’єднанням “Харківліс”, органами виконавчої влади на місцях, землекористувачами та землевласниками, відділами земельних ресурсів Балаклійського, Барвінківського, Богодухівського, Великобурлуцького, Вовчанського, Дворічанського, Зміївського, Ізюмського, Краснокутського, Куп’янського, Печенізького, Первомайського, Чугуївського, Сахновщинського районів проведена робота щодо розширення природно-заповідного фонду, збільшення відсотка заповідності, створення об’єктів високої категорії заповідності багатофункціонального призначення (в Зміївському та Первомайському районах - створення національного природного парку “Гомільшанські ліси”, в Дворічанському районі – створення національного природного парку “Дворічанський”, в Балаклійському та Ізюмському районах - створення регіонального ландшафтного парку “Ізюмська лука”).

Як результат, рішенням обласної ради від 24 вересня 2002 року “Про території та об’єкти природно-заповідного фонду місцевого значення” заповідними оголошені 8 заказників та 1 заповідне урочище, а саме :

-             ботанічний заказник “Нурівський” у Балаклійському районі площею 36,6 га;

-             ботанічний заказник “Данилівський” у Барвінківському районі площею 20,5 га;

-             ботанічні заказники “Міловський” площею 38,7 га та “Артільнецький” площею 167,8 га у Великобурлуцькому районі;

-             ботанічний заказник “Колодязнянський” у Дворічанському районі площею 94,5 га;

-             ботанічні заказники “Миколаївський” площею 17,6 га та “Цибівський” площею 68 га у Куп’янському районі;

-             ландшафтний заказник “Новодмитрівський” у Барвінківському районі площею 209,2 га;

-             заповідне урочище “Дубові Гряди” площею 129,7 га у Сахновщинському районі.

Рішенням обласної ради від 10 грудня 2002 року „Про територію природно-заповідного фонду місцевого значення” у Вовчанському районі оголошений заповідним ландшафтний заказник місцевого значення “Новодонівський” загальною площею 17,0 га.

Всього в 2002 році до природно-заповідного фонду області введено 10 об’єктів місцевого значення загальною площею 799,6 га.

На виконання вищезазначених рішень обласної ради державним управлінням екології та природних ресурсів в Харківській області розроблені та затверджені положення про оголошені заповідні території, які передані під охорону землекористувачів та землевласників. В 2003 році до природно-заповідного фонду області введено 4 об’єкти місцевого значення загальною площею 3476,7 тис. га, а саме: регіональний ландшафтний парк “Ізюмська лука” площею 2560 га на території Балаклійського району, ботанічний заказник “Озеро Борове” площею 25,1 га у Зміївському районі, лісовий заказник “Володимирівська дача” площею 699 га та гідрологічна пам’ятка природи “Любівська” площею 5,8 га у Краснокутському районі. Крім того, розширена площа ландшафтного заказника місцевого значення “Новодонівський” у Вовчанському районі та ландшафтного заказника місцевого значення “Печенізька лісова дача” у Печенізькому районі.

Станом на 01.07.04р. природно-заповідний фонд області включає 215 територій і об'єктів загальною площею 47237 га, в тому числі 10 об’єктів загальнодержавного значення загальною площею 1294,6 га, відсоток заповідності становить 1,5 від загальної території області.

Згідно з додатком 6 Програми в області:

- у 2002 році розроблено 30 проектів створення майбутніх заповідних об’єктів, фінансування проведене за рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища (45 тис.грн.), у 2003 році теж розроблено 30 проектів створення, фінансування аналогічне.

На забезпечення реалізації Міжрегіональної науково-практичної програми “Збереження степу та відтворення східно-європейської популяції дрохви в Україні” виділені кошти з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища. Так, в 2002 році з цього фонду виділено – 90 тис. грн., в 2003 році – 71 тис. грн., в 2004 році передбачене виділення 50 тис. грн.

Всього в поточному році за розділом “Збереження природно-заповідного фонду” розподілу коштів, що надходять до обласного фонду охорони навколишнього природного середовища, затвердженого розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 8 квітня 2004 р. №141 передбачено виділити 600 тис.грн.

Проводиться робота щодо створення об’єктів природно-заповідного фонду (ПЗФ):

-      по Балаклійському району - з Державним лісогосподарським об’єднанням “Харківліс” щодо погодження введення до природно-заповідного фонду області гідрологічного заказника “Леб’яжі озера”;

-      по Барвінківському, Вовчанському, Дергачівському районах - проводиться робота із землекористувачами та землевласниками щодо створення гідрологічних заказників “Дмитрівський”, “Волохівський”, “Ізбицький”, “Руськолозівський”;

-      по Зміївському району – до природно-заповідного фонду введено ботанічний заказник місцевого значення “Озеро Борове”. Нажаль, не погоджено Лиманською сільрадою створення орнітологічного заказника місцевого значення “Сухий Лиман” загальною площею 200,0 га. Проведена робота з землекористувачами та землевласниками, органами виконавчої влади та отримана згода на оголошення національного природного парку “Гомільшанські ліси”. В наявності проект Указу Президента України на його оголошення;

-      по Ізюмському району – отримане погодження на створення заповідного урочища “Яремівське” та зоологічної пам’ятки природи “Студеноцька”, але Ізюмською районною радою двічі не погоджується введення до природно-заповідного фонду регіонального ландшафтного парку “Ізюмська лука" площею 2442 га на території Ізюмського району з посиланням на відсутність проектно-кошторисної документації. Така документація включається до проекту організації території, який розробляється спеціалізованими проектними організаціями. В 2004 році розпорядженням облдержадміністрації від 08.04.04р. №141 передбачене виділення 30 тис. грн. з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на розробку цього проекту;

-      по Коломацькому району – проводяться наукові дослідження щодо оголошення ботанічного заказника місцевого значення “Шляховий”;

-      по Лозівському району – розроблений проект створення та отримані всі необхідні погодження на оголошення орнітологічного заказника місцевого значення “Пташиний”;

-      по Нововодолазькому району – розроблений проект створення для оголошення гідрологічного заказника місцевого значення “Староводолазький”;

-      по Харківському району - проведені наукові дослідження та підготовлені проекти створення майбутніх ботанічних заказників “Тернівський”, “Борщівський”;

-      по Чугуївському району – ведуться наукові дослідження щодо підготовки проекту створення заказника “Леб’яже”, розроблений проект створення заказника “Піщаний” та проводиться робота щодо введення його до природно-заповідного фонду, як ландшафтного заказника місцевого значення загальною площею 124,77га;

-      по Шевченківському району – розроблений проект створення орнітологічного заказника місцевого значення “Гетьманівський”.

Загальні заходи формування національної екологічної мережі, згідно з додатком 7, Програми включають наукові розробки. Для забезпечення їх реалізації вченими Українського науково-дослідного інституту екологічних проблем (УкрНДІЕП) за рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища проведені:

§        розробка наукового обґрунтування створення обласної екомережі (45 тис.грн.);

§        розробка обласної схеми формування екомережі (45 тис.грн.).

Вченими ХНУ ім. В.Н.Каразіна проводиться робота з розробки проекту створення Придонецького природного регіону загальнодержавного значення (30 тис.грн.).

В поточному році передбачене виділення 41 тис. грн. на розробку проекту створення Сіверсько-Донецького природного коридору загальнодержавного значення.

Відповідно до графіку вивчення виконання указів Президента України, постанов Кабінету Міністрів України, обласних програм, розпоряджень та доручень голови обласної державної адміністрації на 2004 рік, в квітні 2004 року спільною робочою групою обласної державної адміністрації та державного управління екології та природних ресурсів в Харківській області вивчено та проаналізовано стан виконання програми формування національної екологічної мережі в області на 2002-2015 роки.

В результаті підготовлена доповідна записка про стан виконання цієї програми, яка направлена головам райдержадміністрацій, начальникам головних управлінь облдержадміністрації: економіки та ринкових відносин, фінансового, житлово-комунального господарства, начальнику обласного головного управління земельних ресурсів, начальнику державного управління екології та природних ресурсів в Харківській області.

 

Проблеми:

 

1.    Відсутність Закону про національну екологічну мережу, який би надав механізм розбудови екологічної мережі.

2.    Розбіжність наукових та господарських інтересів.

3.    Розпаювання та приватизація земель.

4.    Відсутність картографічного забезпечення в необхідних масштабах.

5.           Відсутність фінансування найбільш поширених категорій природно-заповідного фонду області (заказники, пам’ятки природи, заповідні урочища, регіональні ландшафтні парки), незначні пільги для землекористувачів та землевласників, які охороняють території та об'єкти природно-заповідного фонду області.

Для забезпечення формування національної екологічної мережі в області необхідно:

1.Державному управлінню екології та природних ресурсів в Харківській області продовжувати роботу щодо розширення природно-заповідного фонду, забезпечивши розробку проектів створення майбутніх заповідних територій та

введення їх до природно-заповідного фонду відповідно до чинного природоохоронного законодавства України (ст.ст. 51-54 Закону України “Про природно-заповідний фонд України”).

2.Райдержадміністраціям, обласному Головному управлінню земельних ресурсів:

-              не допускати розпаювання територій та обєктів, введених до природно-заповідного фонду та водно-болотних угідь, які відповідно до “Програми формування національної екологічної мережі в області на 2002-2015 роки” будуть включені до її складу;

-              сприяти та прискорити погодження документів на включення цінних територій для заповідання до природно-заповідного фонду області;

3. Головному управлінню економіки та ринкових відносин облдержадміністрації, управлінню житлово-комунального господарства облдержадміністрації, державному управлінню екології та природних ресурсів в Харківській області – під час підготовки розпорядження з розподілу коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища передбачати виділення коштів з цього фонду на розробку проектів створення майбутніх заповідних об’єктів, ведення державного кадастру ПЗФ області, збереження популяцій видів рослин і тварин, на наукові розробки для забезпечення реалізації Програми.

Робота з виконання рішення обласної ради від 21.05.02 р. “Про затвердження Програми формування національної екологічної мережі в області на 2002-2015 роки” продовжується.

 

 

 

 

 

Начальник державного управління

екології та природних ресурсів

в Харківській області                                                                     І.Капусник